Dániel úti Bauhaus villa

Helyszín: Budapest XII.  Terület: 283 m2

Tervező: Ottlik György belsőépítész, vezető tervező
Társtervező munkatárs: Szentpéteri András belsőépítész
Építész: Lenzsér Péter, Lenzsér és Társa Kft.

OCTOGON Deco cikk megtekintése

Az eredeti ház, 1932-33-ban épült a Zugliget fölött.

A jelenlegi átalakítás és kivitelezés, koncentrált 3 év munkájának eredménye. A ház belsőépítészeti tervezése során, megbízói kérésre, elsődleges szempont volt a Bauhaus-korszak stílusjegyeinek feltárása, mai kontextusba helyezése.

A tervezés során, igyekeztünk azt a kézműves, iparművész szemléletet visszahozni, ami az un. “Werkstätten” ( műhelyek ) szellemiségére volt jellemző a Bauhaus korszak idején, az 1920-as és 30-as években. Alázattal és tisztelettel minden, a korra jellemző építészeti elemet próbáltunk megtartani, és ezeknek megfelelő hangsúlyt adni, vagy újra értelmezni, újra gondolni azokat.

Élvezetes stílustörténeti kutatómunka előzte meg a tervezési munkát. Sajnos, nem maradtak fenn az eredeti épületről, enteriőrökről fotók, így előképnek magunk előtt, csak a korszak nemes példáit tekinthettük igazán. Az épület belső válaszfalait a legtöbb helyen teljesen elbontottuk, szinte csak a főfalak maradtak meg. A ház funkcionális alaprajzát, a megváltozott igényeknek megfelelően átterveztük, kívül-belül tökéletesen megújult az épület.

A homlokzat kialakítása, az antracit színű, fém nyílászárók, a teraszok állítható, lamellás árnyékoló mechanizmusa, a teraszkorlátok, előtetők, burkolatok, mind a legkorszerűbb technológiát hordozzák úgy, hogy első ránézésre akár azt gondolhatná a szemlélődő, hogy a ház érintetlenül, kiváló, eredeti állapotában maradt ránk a Bauhaus éveiből.

A három szintes ház tervezésekor koncepciónk az volt, hogy viszonylag kevés eszközzel, de hatásos módon teremtsünk erős karakterű atmoszférát, ami egyértelműen az 1930-as évek hangulatát hordozza. A Bauhaus korszak nagy felfedezése és népszerű, széles körben alkalmazott anyaga volt a linóleum burkolat. Erőteljes, vörös színű linóleumot terveztünk lépcső burkolatként, fekete corian lábazattal és homloklappal. A linóleum anyaga, felülete, otthonos érzést kelt, nem válik el élesen a “lépcsőház” funkció, jobban összeköti a három lakószintet, jól kapcsolható a tölgyfa parkettás felületekhez, a lakótér részévé válik.

Sajátos hangulatú az íves, bástya jellegű kártya/reggeliző szoba, melynek ablakosztását újra gondoltuk, nyílás méreteit megnagyobbítottuk, párkány magasságát lejjebb hoztuk. Az ablakok üvegezése, adott esetben, – egy különleges high tech megoldásnak köszönhetően -, gombnyomásra “kifehéredik”, így szükség szerint megakadályozva az esetleges belátást az utca felől.

Az egyedi tálaló dukkózott, fehér és pácolt fa felületei mellett megjelenik a korszak kedvelt, un. bauhaus ”tomatenrot” színe is, amelynek színkódját némi kutató munkával sikerült kinyomoznunk. Ez a színe az ebédlő asztal lábszerkezetének is.

A burgundi vörös színű, kényelmes ülőgarnitúra mögötti, fekete márvány fedlapos, krómozott lábú, alacsony, furnérozott szekrény összeállítás, valamint a nappali és könyvtár funkciót elválasztó, konstruktív, fémvázas, üvegezett tolóajtó, szintén egyedi terveink alapján készültek.

Az emeleti  hálószobából nyílik a stílusában különleges, osztott üvegfalú szülői fürdőszoba. A fürdőszoba padlója is apró, fekete-fehér, hatszögű mozaik burkolatot kapott, ugyan úgy, mint a konyha, csak más mintázattal.

Az erőteljes zöldes falszín, a fekete, indusztriális karakterű, kissé puritán berendezési tárgyakkal, kiegészítőkkel, a márványlap jellegű (gres) burkolat a falon, szintén a ‘30-as évek világát hivatott megjeleníteni.

Ottlik György belsőépítész

(Fotók: Darabos Görgy)


Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa Dániel úti Bauhaus villa
loading..